• Welkom bij Huidzorg Oegstgeest/
  • Welkom bij Huidzorg Oegstgeest/
  • Welkom bij Huidzorg Oegstgeest/
  • Welkom bij Huidzorg Oegstgeest/

Welkom bij Huidzorg Oegstgeest

Zorgvuldige begeleiding, optimale service en aandacht voor uw persoonlijke situatie staan centraal bij Huidzorg Oegstgeest.

U als patiënt moet zich altijd op uw gemak voelen. Dit proberen wij te bereiken door een goede informatievoorziening, een persoonlijke benadering en een goede service voor, tijdens en na de behandeling.

Op onze website kunt u terecht voor informatie over uw huidklacht en de bijbehorende huidtherapeutische behandelmogelijkheden. Daarnaast proberen we via onze website u op de hoogte te houden van interessante nieuwsfeiten over de huid.

U bent van harte welkom in onze praktijk!

Het team van Huidzorg Oegstgeest

Fill & Flush Fluoroscopy guided MLD zet MLD met evidence op de kaart!

Welkom bij Huidzorg Oegstgeest/Enthousiast gemaakt door een verslag in ons vakblad (NTVH) en van collega huidtherapeuten over de nieuwste lymfedrainage techniek, die wél evidence based is, meldden Monika Novacek en ik ons aan voor de opleiding voor Fill &Flush Fluorosopy guided MLD. Manuele lymfedrainage wordt in onze praktijk veel uitgevoerd en uiteraard staan we altijd open voor nieuwe inzichten en behandelingsmogelijkheden. Op donderdag 10 januari 2019 was het dan zover! Met vijf enthousiaste huidtherapeuten en drie fysiotherapeuten verzamelden we ons voor de vijfdaagse training “Fluoroscopy Guided (FG) Manual Lymphatic Drainage (MLD), die Katinka Rutjens namens de Varodem Academy naar Nederland heeft gehaald. Nadat zij in november 2016 in Engeland de opleiding tot Fill & Flushtherapeut had gevolgd, was zij zo geïnspireerd, dat ze besloot dat Nederland ook kennis moest maken met deze techniek.

Fluoroscopy Guided Manual Lymphatic Drainage (FG-MLD) is gebaseerd op het gebruik van ‘Near-Infrared Fluorescence Lymphatic Imaging’ (NIRFLI). Met deze techniek, waarbij een arts op een aantal specifieke plaatsen een intradermale injectie met indocyanine groen toedient, overeenkomstig de pathologie van de patiënt, wordt het oppervlakkig lymfatisch systeem in ‘real time’ zichtbaar en brengt het de functionele oppervlakkige lymfevaten en hun collaterale netwerk in kaart. Daarnaast hebben de techniek en handgrepen van de manuele lymfedrainage aan de hand van de uitkomsten van de fluoroscopie verbeterd en verfijnd. De Fluoroscopy guided MLD maakt gebruik van twee steeds terugkerende handelingen: Fill en Flush. We starten deze techniek met het beoordelen van het weefsel en met de lymfscanner om plaatsen te vinden waar het lymfesysteem wel werkt. Met de (oedeem) flush brengen we vervolgens het vocht naar die plek, waar we een collector van het lymfesysteem vullen (Fill). De lymfevaten worden nu gevuld, waardoor de lymfeflow toeneemt en de lymfevaten vervolgens de vloeistof voortstuwen.

De behandeling is veel doelgerichter en geeft betere en snellere resultaten. Door de training die we hebben gevolgd is onze kijk op oedeem en oedeembehandeling veranderd en hebben we meer inzicht gekregen in de structuur van de lymfebanen en de reactie van het lymfestelsel op de MLD- grepen. Je kunt hierdoor een behandelplan veel specifieker afstemmen op de individuele patiënt. Hierdoor kunnen wij efficiënt en effectief blijven behandelen.

Blog