Elektrische epilatie/

 

Elektrische epilatie

Elektrische epilatie is een behandeling om definitief storende haren te verwijderen. Er zijn meerdere methoden van elektrische epilatie, zoals blendmethode, flashmethode en diathermie methode. Afhankelijk van de haargroei en de pijnbeleving van een patiënt wordt voor een bepaalde methode gekozen. In principe kunnen alle haren behandeld worden met elektrische epilatie. Met name grijze, witte, blonde en rode haren worden hiermee behandeld, omdat deze niet geschikt zijn voor licht- of lasertherapie. Als de haren dik en donker zijn, zal de huidtherapeut vaak laser- of lichttherapie aanbevelen, maar vaak komt het voor dat de haren te dun en te licht zijn om op die manier te behandelen. In dat geval wordt meestal elektrische epilatie aangeraden. Gepigmenteerde (zwarte en donkerbruine haren) kunnen overigens zowel met elektrische epilatie als licht- of laserapparatuur behandeld worden.

Indicaties

Elektrische epilatie wordt toegepast bij:

>    Hirsutisme: haargroei bij vrouwen volgens een mannelijk patroon;
>    Hypertrichose: bovengemiddelde haargroei;
>    Ingegroeide haren;
>    Pseudofolliculites barbae: ontstekingsreactie baardstreek door teruggroei van haar in de huid.

Elektrische epilatie is geschikt voor alle huidtypen en haarsoorten en wordt toegepast op iedere plaats van het lichaam, voor mannen en vrouwen.

Voor de behandeling

Stop vier weken voor de behandeling met harsen, epileren, touwtjesmethode of een andere manier uittrekken van de haren. Wel mogen de haren tussen de behandelingen door kort geknipt/geschoren worden of mag ontharingscrème gebruikt worden. Zorg ervoor dat tijdens de behandeling de haren lang genoeg zijn om te pakken met een pincet.

Indien gewenst kunt u de huid voorafgaand aan de behandeling verdoven met Emla-crème. Uw huisarts of specialist kan hiervoor een recept uitschrijven.

Behandeling

Er wordt gebruik gemaakt van een minuscuul naaldje, waarmee haren één voor één behandeld zullen worden. De huidtherapeut laat het naaldje in het haarzakje glijden om vervolgens enkele seconden stroom te geven. Door de stroom ontstaat warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigt en vernietigd wordt.

Na de behandeling

Gebruik zes weken een goede zonnebescherming. Vermijd zonlicht, zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crèmes. Bescherm de huid om verkleuring van de huid te voorkomen. Gedurende de behandelperiode de haren niet meer harsen, epileren of op een ander manier uittrekken. Wel mogen de haren geknipt/geschoren worden of mag ontharingscrème gebruikt worden.

Vergoeding 

Wanneer deze behandeling wordt uitgevoerd bij ongewenste haargroei in het gelaat, kunt u bij de aanvullende polis in aanmerking komen voor vergoeding bij uw zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke rechten op vergoeding u heeft en raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. In sommige gevallen dient u in het bezit te zijn van een verwijsbrief van huisarts of specialist.