Littekenbehandeling

Wat zijn littekens?

Littekenvorming is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces en treedt op wanneer de huid zich herstelt na een ongeval, operatie of ziekte. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe langer het duurt om te genezen en hoe groter de kans op een zichtbaar litteken. Littekens kunnen niet alleen ontsierend zijn. Ook pijn, jeuk en verkleuring zijn vaak genoemde klachten. Het duurt meestal 12 tot 18 maanden voordat een litteken afvlakt en vervaagt. Er zijn echter littekens die niet uit zichzelf vervagen.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeluk, huidziekte of operatie. Wanneer alleen de opperhuid is beschadigd, zullen er meestal geen littekens ontstaan. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces en hoe groter de kans dat een litteken ontstaat. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte bestaat uit bindweefsel (collageen).

Soorten littekens

>    Hypertrofisch litteken:
Bij een hypertrofisch litteken is er teveel bindweefsel aangemaakt, waardoor er een verdikking aanwezig is. Deze verdikking is roze/rood van kleur. Deze littekens ontstaan meestal op plaatsen waar er rek staat op de huid.

>    Keloïd litteken:
Een keloïd litteken is een goedaardig gezwel bestaande uit overmatig littekenweefsel dat zich uitbreidt buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond. Een keloïd kan felrood tot paars kleuren. Keloïd littekens kunnen op iedere leeftijd ontstaan, maar komen vaker voor bij jonge mensen en bij mensen met een getinte huidskleur.

>    Atrofisch litteken:
Een atrofisch litteken is gewoonlijk een kleine, ronde holte die beneden het oppervlak van de omringende huid ligt. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer het genezingsproces wordt verstoord en onvoldoende nieuwe verbindingsvezels worden gevormd als gevolg van acne of waterpokken. Het virus van acne en waterpokken remt de opvulling van de wond.

Littekenbehandeling/

Hypertrofisch litteken

Littekenbehandeling/

Keloïd litteken

Littekenbehandeling/

Diepe atrofische acnelittekens

Behandelmethoden littekens

De meest geschikte behandeling voor littekens is afhankelijk van diverse factoren. Het is mogelijk dat er twee of meer soorten littekentherapieën gecombineerd worden. De huidtherapeut bespreekt met u voor welke behandelingen u in aanmerking komt en stelt voor u een persoonlijk behandelplan op tijdens het eerste consult.
Het is belangrijk om te beseffen dat een litteken nooit geheel zal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van het litteken sterk worden verbeterd. Het kan zachter, vlakker en minder zichtbaar worden. Ook kunnen ongemakken zoals pijn, roodheid en jeuk verminderen.

Littekenmassage


Het doel van littekenmassage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt vermindert. De huidtherapeut gebruikt speciale handgrepen die speciaal op de doorbloeding en het herstel van de cellen zijn gericht. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massagetechniek vaak worden herhaald.

Camouflagetherapie

Bij huidige behandelingen kan het soms lang kan duren (weken tot maanden) voordat er een duidelijk effect te zien is. Veel patiënten willen daarom camouflage gebruiken om in de tussentijd de littekens minder opvallend te maken. Door een speciaal dekkende camouflage crème aan te brengen kunnen storende littekens nagenoeg onzichtbaar gemaakt worden.

Siliconentherapie


Siliconentherapie is een effectieve behandeling op basis van siliconen, verkrijgbaar in de vorm van gel en pleisters. Het is een makkelijke en onopvallende behandeling die thuis kan worden toegepast. Het is bewezen effectief voor het voorkomen en behandelen van littekens. Het maakt littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken. Siliconenpleisters en siliconengel kunnen direct na sluiting van de wond ingezet worden om verhevenheid te voorkomen. De siliconenpleisters en siliconengel zijn op recept verkrijgbaar. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor eventuele vergoeding. Voor het verzorgen van een recept (Scarban/Dermatix) en eventueel correspondentie met uw huisarts/specialist, brengen wij éénmalig €38,50 in rekening.

Kinesiotape


Kinesiotape kan worden ingezet wanneer een litteken ingetrokken of verkleefd is. Na littekenmassage word op een speciale manier tape aangebracht op het litteken. Door de tape met rek op de huid/litteken aan te brengen, wordt een 'liftende kracht' bewerkstelligd. Kinesiotape helpt om het litteken vlakker en soepeler te maken. De kinesiotape is verkrijgbaar in onze praktijk.

Dermapen

Dit is een zeer effectieve methode om littekens minder opvallend te maken. De Dermapen maakt gebruik van zeer fijne naaldjes. Doordat de pen vibreert worden er verticaal kleine gaatjes in de huid geprikt. Deze prikjes laten de opperhuid intact maar "verwonden" net genoeg om de natuurlijke wondgenezing op gang te brengen. Hierbij komen groeifactoren vrij en wordt de aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel) gestimuleerd. Tevens speelt de verhoogde doorbloeding een grote rol. De stimulatie van nieuwe bloedvaatjes in het litteken zorgt voor aanvoer van extra zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de huid gezonder wordt. De behandeling kan elke 6 weken uitgevoerd worden. De tussenpozen zijn nodig voor opbouw van bindweefsel en herstel van de huid.

Vergoeding littekentherapie

De vergoeding van deze behandeling is afhankelijk van uw ziektekostenverzekeraar. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.