Wat werkt er nu echt tegen rimpels? Kunnen specifieke crèmes de huid weer jonger maken? Doen al die crèmes echt wat ze beloven?
Die vragen worden mij vaak gesteld in de praktijk. Mijn antwoord hierop is: een product met een spf is eigenlijk de enige echte antirimpelverzorging. Ongeveer 90% van huidveroudering wordt namelijk veroorzaakt door zonnestraling. Gelukkig bestaan er verschillende ingrediënten die wat kunnen doen voor de verouderde huid met lijntjes, zoals vitamine A en C, glycolzuur of niacinamide.
Over het eerste ingrediënt wil ik het hebben in deze blog.
Vitamine A-zuur (ofwel tretinoïne) heeft een bewezen werking tegen tekenen van huidveroudering.

Waarom wordt dit ingrediënt dan niet aan vele crèmes toegevoegd?

Vitamine A-zuur valt onder de geneesmiddelen. Het middel wordt ingezet bij de behandeling van acne en het is niet gebruikelijk dat de crème wordt voorgeschreven bij tekenen van huidveroudering.
Het nadeel is dat vitamine A-zuur slecht wordt verdragen bij een gevoelige huid. Gelukkig bestaan er alternatieven, dat zijn retinolen of een variant hier op.
Retinol is bewezen effectief in het verbeteren van de huidstructuur. Helaas is deze stof instabiel bij blootstelling aan licht en lucht. Daarbij werkt het ingrediënt flink irriterend op de huid. In crèmes zal er dan ook altijd gekozen worden voor vrij lage concentraties. Maar daarmee vermindert natuurlijk wel de werking automatisch.

Sinds begin oktober verkopen we in de praktijk de producten van Paula’s Choice en laat daar nou ook een zeer fijne vitamine A zuur crème bij zitten.
Deze treatment is een mix van een hoge concentratie retinol met antioxidanten, kalmerende en huidherstellende ingrediënten die echt iets doen om de celvernieuwing te stimuleren en de huid egaler te maken. De lichte crème wordt snel door de huid opgenomen.
Na twee weken gebruik merk ik echt verschil. Mijn huid voelt gladder, minder last van onzuiverheden en mijn pigment lijkt wat lichter qua kleur.
Ik moet alleen nog even geduld hebben ….. het echte huidverjongende effect treedt meestal pas na vier tot zes weken smeren op.