Wondverzorging/

 

Wondverzorging

Er zijn diverse soorten wonden te onderscheiden zoals brandwonden, open been (ulcus cruris), doorligwonden (decubitus), wonden bij diabetes en operatiewonden.

Een open been (ulcus cruris) is een wond dat gelokaliseerd is aan het onderbeen en vaak moeilijk of niet wil genezen. Open benen komen heel veel voor. Vooral bij ouderen die al enige tijd klachten hebben van de doorbloeding van de benen, zoals bij varices (spataderen). Om gezond te blijven heeft de huid voortdurend zuurstof en voeding nodig. Dit wordt door de kleine bloedvaatjes in de huid aangevoerd. Op het moment dat deze aanvoer om welke reden dan ook wordt beperkt krijgt de huid onvoldoende zuurstof en voeding en sterft de huid, met als gevolg dat er een wond ontstaat.

De aard van de wondbehandeling is afhankelijk van de soort wond. Voordat er genezing op kan treden moet een wond eerst schoon zijn. Wanneer er een geel of zwart beslag, of een korst aanwezig is, is het van belang dat wij of uw arts dit eerst verwijderden. Als de wond schoon is, zal door het kiezen van de juiste wondbedekker gecombineerd met zwachtelen de wond langzaam dichtgroeien vanuit de wondranden.

Zwachtelen

Bij wondverzorging is het belangrijk om het been te zwachtelen. De zwachtels zorgen ervoor dat er druk van buitenaf wordt gegeven, waardoor er minder druk in de bloedvaten ontstaat, er vermindering van oedeem plaatsvindt en daardoor een verbetering van de doorbloeding van de huid optreedt. Het zwachtelen in combinatie met de wondverzorging zal ervoor zorgen dat de wond langzaam dichtgroeit.

Therapeutische Elastische Kousen

Wanneer een wond genezen is, is het belangrijk om een therapeutische elastische kous(en) aan te meten. Dit voorkomt dat er een nieuwe wond ontstaat. De elastische kous zorgt voor een druk van buitenaf, waardoor er minder druk in de bloedvaten optreedt en daardoor een verbetering van de doorbloeding van de huid plaatsvindt. De kans op het ontstaan van een nieuwe wond wordt hierdoor aanzienlijk verkleind. Het is belangrijk dat een steunkous iedere dag wordt gedragen.

Aan huis behandelen

Indien u wegens gezondheidsredenen niet in staat bent om naar onze praktijk te komen, kunnen wij u aan huis behandelen. De volgende behandelingen passen wij toe: zwachtelen, wondverzorging, manuele lymfedrainage en het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Wilt u meer informatie of heeft u vragen hierover, neem dan gerust contact met ons op.